Maandag zaten we bij het persuur en hoorden we Hans van Daalen, de burgemeester, vertellen dat hij niet zo had meegekregen dat wij – pers en bevolking – het belangrijk vinden te weten wat er met asielzoekopvang gaat gebeuren op het terrein in Horst.
We schuiven drie dagen op. Tijdens de Raadsvergadering van 19 maart bleek wethouder Tigchelaar niet lekker geïnformeerd toen het ging over Cultuurkust en de ‘community programmeur’ (CP).
Hij vindt het prima dat deze dame bij Cultuurkust in dienst is maar CDA en PE vroegen in een motie om deze functie niet bij een deelnemende partij in het Cultuurplatform neer te leggen maar bij de gemeente onder te brengen. “De schijn van belangenverstrengeling tegengaan” was het argument achter de motie.
De wethouder gaf in zijn reactie aan dat het probleem niet gezien werd, dat iedereen in de cultuur van Ermelo die rol – en het werkgeverschap – wel prima vindt. Tijdens de direct aangevraagde schorsing bleek dat de voorzitter van het Cultuurplatform wel degelijk een probleem ziet in het in dienst zijn van de CP bij Cultuurkust. Ondertussen prijst de Raad vrijwilligers de hemel in.
Deze twee voorbeelden geven aan dat er wat schort in de informatievoorziening. Beleid wordt immers niet in de collegekamer gemaakt. Daar wordt het vastgesteld.
Dat zien organisaties in Ermelo ook. Klem zittend tussen Cultuurkust en Interactie kan je als cultuurclub je eigen lichtplan niet eens regelen. Het systeem wordt als dwingend ervaren en er zijn organisaties die nog huilen omdat ze vorig jaar een luid bejubelde subsidie kregen voor de voorstelling om dit jaar te constateren dat ‘Cultuurkust het al doet’ en er geen subsidie beschikbaar is.
Zo makkelijk is de nieuwe cultuurorganisatie voor de uitvoerders dus niet en het is bijzonder dat de wethouder het ene zegt, een bestuurder het andere en dat de Raad de motie om er wat aan te doen domweg afwijst. Er was onvoldoende informatie beschikbaar en toch neemt de Raad een vaststellend besluit.
In dezelfde vergadering had de Raad een eerder op de dag bezorgde brief gezien over de invulling van Stationsstraat 91. Dát ging om Woningbouw, dus het is belangrijk. Op basis van het verschijnen van de brief werd het hamerstuk op de agenda uitgesteld tot een bespreekstuk in de volgende vergadering. Zorgvuldige raadsleden hadden dit alarm ook kunnen laten afgaan op het cultuurvraagstuk. Voor hen is extra tijd om zich erin te verdiepen blijkbaar ook nodig.
Nu ligt er een besluit, en ligt er een probleem. Als de voorzitter van het Cultuurplatform al aangeeft dat er onrust heerst was ten halve gekeerd beter geweest dan ten hele gedwaald, dan kan het verschijnsel Cultuurkust in al zijn geledingen beter besproken worden door mensen die er mee te maken hebben. Cultuurkust moet stimuleren en activeren, niet overnemen. Dat doen ze nu wel. Daardoor is de kans groot dat het culturele initiatief wordt doodgeslagen.
Foto Cultuurkust
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.