SCHERVEN VAN GELUK BOUWT DE OVEN WEER OP: 22 OKTOBER, RAADHUISPLEIN

Scherven van Geluk, het project van de Ermelose kunstenaar Robbert van der Horst, bouwt haar oven weer op tijdens de Herfstmarkt op 22 oktober.

Tijdens de bouw van de Branderskamp, de Albert Heijn, werden er veel scherven gevonden. Na onderzoek bleek dat Ermelo in de Middeleeuwen een pottenbakkersdorp van jewelste was. Blijkbaar was er klei voldoende (Solse Gat) en vraag zat want de hoeveelheid scherven duidt op een goed draaiende industrie.

In samenwerking met museum Het Pakhuis Ermelo, Erve Eme, Cultuurkust, Pieper, Elementa maar met name met veel vrijwilligers bouwde Robbert de afgelopen maanden aan een oven die recht doet aan het Middeleeuwse voorbeeld. Hoe ging het toen, wat waren de uitdagingen, en vooral: hoe bouw je zo’n ding?

Tijdens het Horst en Telgteroogstfeest ging de oven in première en het was een enorm ding. De temperatuur ging richting de 1.100 graden, de baksels gingen fantastisch en de oven klapte zowat uit zijn vel. Geen idee of dat in de Middeleeuwen ook zo verliep maar van de vuurkolom uit de schoorsteen slapen nog een paar mensen slecht. De oven scheurde en werd de afgelopen weken gerepareerd.

Zoveel is er geleerd, zoveel kennis is opgedaan, met de vernieuwde oven komt Scherven van Geluk naar het Raadhuisplein op 22 oktober. Kan je zelf zien hoe geweldig zo’n ding is.