Blauwtong is een virusziekte die door knutjes, die kleine nare vliegjes, wordt overgebracht en inmiddels begint het uit de hand te lopen op ons deel van de Veluwe. Schapenhouders worden geconfronteerd met zieke dieren en er is ook een hoog sterftecijfer.
De eerste besmettingen werden geconstateerd op 5 september. Inmiddels is het niet meer de vraag of het nog in de hand te houden is en kijken schapenhouders, maar ook rundvee-eigenaren, met zorg naar de veestapel. Een bevriende schapenhouder heeft er inmiddels zeven ziek en twee dood. De verwachting is dat rundvee er ook mee te maken krijgt al zijn de symptomen bij koeien vaak minder heftig dan bij schapen.
De uitbraak is van het serotype 3 en daarvoor is geen vaccin voorhanden. Met als achtergrond de vraag of het alleen op de NW-Veluwe zo erg is leerde een check bij een dierenarts in Vaassen eerder dit weekend dat het inmiddels ook aan die kant van het bos voorkomt maar nog niet in die mate als in Ermelo en omstreken.
Een handelaar met veel contacten her en der schreef: “Overal veel dode schapen, soms 1 dag ziek, volgende dag dood. Kan nog wel ff aanhouden volgens de dierenarts. Heb er zelf wel een 25 ziek en gespoten maar ???? Volgende week weten we meer. Ben er wel een beetje bang van. Vanmiddag een oud dierenarts gesproken en die zei dat er niet veel aan helpt wat je doet. 10 tot 20% gaat dood of heeft veel schade opgelopen. En niet meer geschikt voor de fok.”
Deze uitbraak betekent dat er van een dekplan geen sprake meer is, het dekken van ooien begint nu zo’n beetje. Een schaap draagt 147 dagen, de eerste lammeren worden doorgaans in februari geboren. Het is dus nog maar de vraag of er succesvol gelammerd wordt het komende voorjaar.
Met zieke ooien kan je geen kant op en een mislukte dekking heeft grote gevolgen voor schaapskuddes op bijvoorbeeld de hei maar ook voor de hobbyboer of gemiddelde schapenhouder. De schade kan, zelfs voor een kleine kudde, in de duizenden euro’s lopen.
inmiddels het het bericht dat vrijwel iedere boer op de Noord-Veluwe het op het erf heeft en dat men verwacht minimaal 10% sterfte te krijgen. Er zijn er voldoende die daar overheen gaan.
Meer informatie is hier te vinden.
Update 29 september. In tegenstelling tot wat De Stentor schrijft zijn er minstens zes Ermelose bedrijven getroffen. Als je in de Stentor zoekt op blauwtong zie je een lijst met getroffen bedrijven door de regio, de aantallen zijn al immens. Inmiddels zeven schapen dood bij de bevriende schapenhouder. “Het is net lammertijd, elke dag één.”
Op het kaartje zie je dat de besmetting de snelweg volgt, richting Zwolle. Het waait nog maar sporadisch over de bossen heen richting het zuid-oosen en dat is gezien de wind de afgelopen week niet onlogisch. In Beemte Broekland, bij Teuge, vertelde een schapenhouder met 190 schapen dat hij nog nergens last van heeft.
Update 20 oktober, Telgt: “Drama. Gister 2 dood, vandaag 9 nieuwe binnen gedaan die ziek zijn. Het wordt alleen maar erger”
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.