Winkels vanaf maart 2023 open op zondag?

Begin december hebben Lida Veenstra en Rob Onderweegs, beiden van Progressief Ermelo, het voorstel ingediend om voortaan de supermarkten en Hendriks Tenten op zondag open te laten zijn. De burgemeester heeft het voorstel in ontvangst genomen, de gemeente heeft nu een maand de tijd om te reageren en het in behandeling te nemen. Het voorstel van Lida en Rob is zo in elkaar gezet dat ‘t vrijwel direct na aanname ingevoerd kan worden, zij mikken op maart.

Op zondag open in Ermelo heeft minimaal 11 voorstemmers nodig in een gemeenteraad van 21 leden. In de voorbereiding is met iedereen gesproken en zijn uiteraard de koppen geteld, indieners verwachten de drempel van 11 te halen.

Als wij gaan tellen komen we daar ook wel:
3 x Progressief Ermelo
5 x Eén Ermelo
2 x VVD
1 x Hee22

De christelijke partijen zijn mordicus tegen maar wellicht is er nog wat ruimte voor iemand om zich onder de fractiediscipline uit te worstelen. Zou leuk zijn, 11 is ook maar 11.

Het voorstel gaat nu de normale route in: het wordt geagendeerd voor de commissievergadering (tegenwoordig Politieke Tafel geheten) waarin verkennend gesproken wordt en leden hun oordeel kunnen vormen. Tijdens de Tafels zijn ook inspraakmogelijkheden, als u wat vindt kunt u dat daar zeggen (vooraf aanmelden bij de griffie noodzakelijk).

Tijdens deze bijeenkomst(en) kunnen we al wel zien hoe de vlag erbij hangt. Het kan ook zijn dat er meerdere Tafels nodig zijn om dit onderwerp uitbehandeld te krijgen, de partijen die tegen zijn zullen hun best doen. Het wordt wel mooi kijken naar een ongetwijfeld stevig debat; zodra de agenda bekend is plannen we hem in.

Na deze avond(en) volgt ongetwijfeld de riant uitlopende raadsvergadering waarin iedereen nogmaals zegt wat-ie vindt. Daarna wordt tot stemming overgegaan.

Het voorstel van Progressief Ermelo behelst uitsluitend de zondagsopening tussen 12.00 en 18.00u van supermarkten en van Hendriks Tenten. De winkels in het dorp hoeven zich niet druk te maken, zij mogen gewoon dicht 😉