Een paar hoofden tegelijk werden getriggerd door de uitzending van Zembla waarin gezegd werd dat er nog maar 11 eendenhouderijen in Gelderland zijn. Waar komen 6 miljoen eenden per jaar vandaan?
Wij aan het rekenen, iets dat velen voor ons natuurlijk ook gedaan hebben. Dit artikel heeft dan ook geen nieuwswaarde. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden, de rekensommen zijn gebaseerd op vervoersverplichtingen, aantallen wagens en beladingsnormen. En een beetje gezond verstand.
Als 11 eendenhouderijen de bron van Tomassen Duck-To zijn, houden ze elk meer dan 500.000 eenden. Dat is zeker niet het geval. Eenden komen niet alleen uit Gelderland, er zijn in Nederland meer houderijen. “En vergeet Duitsland niet.” De 40.000 eenden langs de Harderwijkerweg zijn maar een druppel op de plaat van het grotere geheel. Eenden komen overal vandaan.
De cyclus van ei tot slacht duurt acht weken. Daarna worden de eenden vervoerd in kratten in een vrachtwagen. Een pluimveevervoerder: “Jonge hennen hebben iets meer ruimte dan slachtkuikens, ze wegen zo’n 2.5 tot 3 kilo per stuk, we laden er dan 5.800 tot 6.200 per keer. Nu in de winter worden ze al lekker warm, bij het opdraaien van de zeilen hoef je het niet koud te hebben, zelfs niet met 15 graden vorst.”
Eenden zijn zwaarder dan hennen, eendencijfers liggen wat lager.
Doorgaans rijden er volgens ervaringsdeskundigen 6 of 7 wagens per dag weg, niet iedere wagen is vol. Dat rekent uit tussen de 24.000 en 28.000 eenden per dag, zo’n 4.000 per vracht.
We gaan uit van ca. 1.000 vrachtwagens per jaar. Het lijkt iets meer te zijn maar met 1.000 kom je uit tussen de 5.7 en 6.8 miljoen eenden per jaar, en een virtueel maximum van 7.x miljoen bij zeven wagens per dag gedurende 50 weken.