In juni, één dag voordat de nieuwe wethouder van gemeentewerven aantrad, besloot het college dat er een nieuwe werf ging komen. Op de huidige locatie op Kerkdennen ligt nog asbest, het pand is slecht geïsoleerd, als je niet op een mannentoilet wilt moet je naar de brandweer en de kantoren daar zijn ook beter geregeld. Het klopt, de gemeentewerf op Kerkdennen loopt op z’n laatste benen.
Het plan is om naar de Zandkampweg te verhuizen, onder de hoogspanningskabels in Telgt. De kosten zijn nog geheim maar zullen niet gering zijn. “Een vierkante meter in zo’n project kost dat”.
De Zandkampweg? Dat is een logistiek onhandige plek. Niet alleen voor heen en weer rijden. Er een brandweerkazerne neerzetten is sowieso een raar idee. Ook voor straks. Na verplaatsing van de werf houdt Ermelo dus een brandweerkazerne over. Daar vind je weinig over terug in het voorstel van het college.
Wil Ermelo ooit qua woningbouw Telgt in kruipen dan zit die nieuwe werf weer in de weg. Ermelo ging “nooit over de Arendlaan” bouwen (Structuurvisie jaren 90) maar intussen is die gedachte wat los gelaten. Hoogspanningskabels en een gasleiding houden de boel nog wat in het gareel maar we vermoeden dat de tijd van snipperprojectjes in dat gebied voorbij is.
Het gesnipper zelf overigens ook. Putten heeft er 15 jaar over gedaan maar nu staan er vanaf de Hersteld Hervormde Kerk tot aan het station 1000 woningen. Ermelo zal aan zoiets ook een keer moeten denken.
En die grond dan?
Afgelopen woensdag in de Raad ging het over de nieuwe werf, de reacties waren verbazend niet mals. We schreven in juni al een artikel maar niemand reageerde destijds echt, het leek kat in ‘t bakkie. Maar we zijn wakker hoor.
“Duur” zei Garritsen (EE). “Moet dat?” zei het CDA. Progressief Ermelo gaat met een motie komen. Eigenlijk ging alleen CU mee met het voorstel om een krediet te geven voor ontwikkeling. Wat ook niet helpt is dat dit plan niet in de meerjarenbegroting is opgenomen, om wat voor reden dan ook. Ze zijn er al sinds 2019 mee bezig.
Wethouder Tigchelaar schoot ervan in een spagaat. Helemaal lekker vind-ie het plan zo te horen al niet maar dat gaat hij niet hardop zeggen omdat het college met één mond spreekt.
De raad vindt het nu, vier maanden na eerste bericht, ook niet wat, maar uitvinden hoe een nieuwe werkelijkheid eruit ziet lukte woensdag niet. De gedachte om de wethouder het plan terug te geven zodat hij iets beters kan bedenken bleek niet voldoende gesteund.
De wethouder krijgt nu twee maanden de tijd om wat vragen te beantwoorden en nieuwe steken op te zetten.
“Procedureel niet juist” klaagde Brouwer van de VVD.
“Wonen wonen wonen!”
“Wat doen we met het onderliggende terrein?” was een vraag in de raad. “Parkeerplaats of zo, voor trucks of zoiets. Twintig jaar lang” staat in het voorstel.
Het blijft ongelooflijk dat een gemeente, die avond aan avond hoort dat woningbouw belangrijk is, niet de fantasie heeft zich af te vragen of je daar iets met starters kunt. “Vindt de omgevingsdienst vast niet leuk” staat in het stuk. Te makkelijk. Je kunt prima realiseren wat je wilt en dat hoeft ook geen 7 miljoen te kosten zoals het CDA denkt.
Containerwoningen zijn voor heel veel mensen een uitkomst. Ze staan in het AZC in Harderwijk, langs de Geldersestraat in Amersfoort en in Utrecht en Amsterdam. Iedereen die er woont is blij want heeft een woning.
Ambtelijke inzet tekort dus we kunnen het niet uitdenken? Zet een zoekertje uit en je hebt binnen de kortste keren een projectgroep uit de burgerij die het met liefde voor de gemeente bedenkt. Buiten de lijnen kleuren! Dat kunnen ze in Almere Oosterwold ook. Ermelo heeft die kleurdoos niet.
Als je een werf wilt verplaatsen dan denk je ook na over wat er de komende 20 jaar met het oude terrein gebeurt. Het zijn wel twee RO taakstellingen (Ruimtelijke Ontwikkeling) maar het is één denkproces. Sinds de raadsvergadering deze week is duidelijk dat woningbouw toch zwaar lijkt te wegen. Een terrein van 0.7 ha 20 jaar braak laten liggen is inmiddels sociaal onacceptabel.
Een ambtelijke denkvraag is uitgezet om alternatieven te zoeken. De Zandkampweg kwam ooit in het zicht omdat het eigen grond is. Als je dat los laat en gaat bouwen op andermans grond, wat zijn dan de mogelijkheden?
Een werf kan ook samen
Stel nou dat Harderwijk ook van de gemeentewerf af moet, dat is een feit trouwens, kunnen Ermelo en Harderwijk dan samen iets bedenken? Twee heren op één kussen ergens rond de Fokko Kortlanglaan? Ermelo moet dan nog steeds een brandweerplek zoeken maar qua logistiek, ruimte, opslag, kosten, bouwlocatie en van alles lijkt zo’n groepswerf te doen. Ermelo heeft de tijd, Bedrijventerrein Kerkdennen bestaat nog wel 20 jaar.
Een laatste optie is niet verhuizen. Dat scheelt in het zoeken naar een brandweerplek en met tijdelijke kantoorunits kan je veel comfort realiseren tegen een redelijke prijs. Die units zijn herbruikbaar. Sloop van de oude panden, de units er op voor kantoor en toilet.
De oude werf is qua aanrijden en opslag wel oké en je komt met landscaping een heel end. Het ravijnjaar nadert, ons dure gemeentehuis staat er, het zwembad ook. Ermelo heeft goed gezorgd de afgelopen jaren maar wellicht is de koek nu op.
Niet verhuizen scheelt een bak geld maar dan moet Ermelo wél op zoek naar een andere plek voor “lelijke” containerwoningen die het probleem van veel jonge mensen binnen een jaar oplossen.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.