Terwijl Anneke van Communicatie nog aan een kop thee werkt kijkt de nieuwe wethouder om de hoek. Zijn naam is Arap-John Tigchelaar, hij is 57 jaar en zijn werkkamer ligt naast de koffiehoek. Dat heeft voordelen, “Er loopt nogal eens iemand binnen”. Nadeel is dat je soms de deur dicht moet doen, iets waar hij eigenlijk geen zin in heeft.
Na inleidend heen en weer gepraat via Instagram was een afspraak voor dit interview snel gemaakt. Arap-John is immers al 10 dagen in functie als wethouder Financiën, Economie, Centrum, Cultuur, Ecopark en nog wat meer. Inmiddels heeft hij ervaren dat je het wethouderschap niet binnen 40 uur doet, zijn snelle rekensom leert dat 58 dichter in de buurt zit.
Komt goed uit, Tigchelaar vindt zichzelf fanatiek en koersvast. Je kunt aan hem merken dat hij gewend is zaken te doen en door te pakken. Met 28 jaar ervaring als directeur van een fors bedrijf wekt dat wellicht geen verbazing. Flexibel, niet te beroerd om zich aan te passen. “Als dit in Ermelo de mores is, dan doen we het – voorlopig – zo”, hoor ik hem zeggen als we wat plagen over de aanwezigheid van Anneke bij dit gesprek.
Of hij deze functie geambieerd heeft? “De mensen om me heen vonden het geen verrassing.”
Als commissielid in Putten zat hij vooral bij financiën: “Dat is niet zo politiek”, en hij vertelt dat hij van nature liever de bestuurlijke kant opzoekt. “Goed besturen” is het doel. Meedoen. “Schelden op de scheidsrechter is het niet. Dan maar liever zelf scheidsrechter worden, dan zet je je tenminste ergens voor in.”
Het doel
De standaardvraag in zo’n gesprek is natuurlijk “Wat is je doel?” Het antwoord is dat hij betrouwbaar, aanspreekbaar en benaderbaar wil zijn. Tegelijk komt de mededeling dat aanspreekbaar zijn en willen luisteren niet betekent dat hij dan ook doet wat je wilt. “Er zijn zoveel kaders binnen het openbaar bestuur die bij een beslissing horen dat niet iedereen overal gelijk in krijgt”. Tigchelaar wil wél horen wat je ergens van vindt.
Hij is er duidelijk over: “Ik wil woord houden en geen loze beloften doen”. Tigchelaar is zeker van zichzelf, en helder. “Het is aan de wethouder om het duidelijk te maken, ook al is de uitkomst niet persé zoals iemand die wil.”
Geen 100 dagen inwerktijd
Al snel kwam Tomassen Duck-To ter tafel. Ergens is een deadline van 19 juni ter wereld gekomen. De gemeente heeft vorige week echter laten weten dat de invorderingstermijn rondom de dwangsommen wederom wordt opgerekt.
Tigchelaar: “Het zou onverantwoord zijn dat nu niet te doen. Zij hebben gedaan wat ze moesten doen, al het materiaal is binnen en dat is een hele klus geweest. Bovendien zijn we afhankelijk van anderen, het participatietraject is gelopen, er zijn allerlei nieuwe adviezen en alles past binnen de juridische kaders. Bij Tomassen is zicht op legalisatie, het past binnen de afspraken die vorig jaar gemaakt zijn.”
Hij verwacht inderdaad niet dat hij het iedereen naar de zin gaat maken en acht de kans groot dat er hierna nieuwe rechtszaken volgen. “Dat is prima, zo hebben we het met elkaar ingericht. Wij willen een betrouwbaar bestuur zijn en hebben de zaken op orde.”
In september gaat de ruimtelijke afweging naar de Raad zodat die er een oordeel over kan geven.
Geldzaken op orde
Wist je al lang dat je wethouder zou worden? “Toen mijn vrouw op Funda naar woningen in Ermelo begon te kijken kreeg ik wel in de gaten dat het serieus was.” Hem was door EénErmelo eerst gevraagd of hij op een longlist wilde en al heel snel werd dat omgezet in een plek op de shortlist. Een goeie anderhalve maand geleden werd zijn benoeming aangekondigd en hij kan direct aan de bak.
“We hebben nu een bezuinigingsopgave en dat terwijl we in ’22 en ’23 teveel geld hadden. Dat is haast niet uit te leggen.” zegt de wethouder die ook vast van plan is er zorgvuldig mee om te gaan en een fundament te leggen voor de komende jaren.
Als je de sport veel laat bijbetalen en tegelijkertijd een nieuwe gemeentewerf wilt realiseren, zorg je dan niet te goed voor je zelf? vroegen we, met in gedachten de kosten die gemaakt zijn voor het Huis van Ermelo, een gebouw waar menig inwoner nu trots op is maar dat ook nog in het achterhoofd hangt als een enorme kostenpost.
Tigchelaar vertelt dat hij zaterdag bij de Open Dag van de Brandweer was en het hek van de gemeentewerf open zag staan. Hij fietste er maar eens overheen om er te kijken. Van wat hij aantrof werd hij niet vrolijk. “Het kan echt niet meer daar en als je nu voor een jaar of tien gaat pappen en nathouden dan heb je nog steeds niets en ben je het geld wel kwijt. Ben je duurder uit. Het is echt onhoudbaar en op de Zandkamp weg wordt een mooi terrein ingericht voor minstens de komende 30 jaar. De kapitaallasten zijn draagbaar, dat geven de scenario’s aan waarmee ik zelf heb gerekend.” Kerkdennen moet in 2050 vol met woningen staan “Best handig dat er dan al een Boni middenin staat hè!”
Industrieterrein A28
Kerkdennen komt ook voor in de motivatie als we het over het industrieterrein langs de A28 hebben. Aan de overkant van de tafel zit een voorstander, en dit is er eentje met ervaring. Arap-John heeft een voorname rol gespeeld op het bekroonde terrein Hessenpoort, aan de invalsweg naar het Vechtdal, achter Zwolle. Hij was voorzitter van Bedrijvenvereniging Hessenpoort en vindt dat het bedrijvenpark een aangename plek is om te vertoeven. Niet alleen voor werkgevers en werknemers maar ook om doorheen te fietsen. “Dat hebben we serieus goed gedaan, en het is een voorbeeldlocatie voor heel Nederland!” klinkt het trots.
Tigchelaar was eveneens voorzitter van de Energiecoöperatie Hessenpoort, hij zet al langer in op duurzaamheid. In de rol van wethouder voor economie en bedrijventerreinen tekent hij op 19 juni samen met wethouder Ronald van Veen, die duurzaamheid in zijn pakket heeft, een overeenkomst met de initiatiefnemers van Energiehub Veldzicht. Dat is mogelijk geworden omdat Liander besloten heeft om in tegenstelling tot eerder, nu wel medewerking te verlenen aan het realiseren van energie vóór de meter, zodat Veldzicht zichzelf kan helpen de energietransitie met succes te realiseren.
Voor ‘de A28′ ziet hij veel mogelijkheden en met de ervaring die hij heeft als bestuurder van zo’n terrein schatten we in dat de ontwikkeling van het industrieterrein uitgediept zal worden.
“De ambities van Ermelo zijn goed!” zegt de wethouder. Kijk eens om je heen naar de kwaliteit van de inbreidingslocaties, dat is zo mooi. En dan het initiatief van de ondernemers die zelf met energie aan de gang gaan op Veldzicht. Ermelo was wat traag met de woningbouw maar ook dat komt nu goed op gang.”
Arap-John Tigchelaar kijkt fris tegen Ermelo aan, “Ik vind het een mooi winkelcentrum” zegt hij over de Enk. “Het dorp is mooi, mensen zijn ambitieus en Ermelo besluit gewoon positief over kavel- en woningsplitsing. Kom daar ergens anders maar eens om, dit dorp werkt aan oplossingen!”
Hoe lang wil je dit werk doen? “Als het me gegeven is, als de partij me hierna nog wil hebben, als de partij sowieso een wethouder mag leveren dan wil ik 2+4+4 jaar aan de bak”. Dan mag zijn vrouw vast ook wel doorgaan met kijken op Funda.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.