Zeven miljoen aan bezuinigingen, dat gaat Ermelo voelen!

Sheets en cijfers in duizelingwekkende aantallen leidden de beschietingen in. Vanaf nu is er een bezuinigingsplan dat uiteindelijk leidt tot een flink mes in de uitgaven van de Gemeente: halvering van de financiering van Het Pakhuis en het plan om sportverenigingen meer te laten betalen voor accommodatiegebruik. Nee, dan de bezuiniging op Meerinzcht van zeker 20 werkplekken, dat zet zoden aan de dijk! Maar zoals we allen vermoeden vinden Harderwijk en Zeewolde daar ongetwijfeld wat van.

Beerenschot en JE Consultancy zijn ingehuurd om de voorstellen te bedenken. Was met het mes op de keel aan de Ermeloërs gevraagd wat minder kan, dan was vermoedelijk gewezen naar zwembad en verbouwing Gemeentehuis & Dialoog. Dat geld is al uitgegeven, en ondanks de fraaie resultaten voelt de nieuwe bezuinigingsronde van 7 miljoen over vier jaar nu als contrasterend. Dat er een wenspost van 2 miljoen staat op Meerinzicht verzacht die pijn niet. De adviseur van JE Consultancy, dhr. Harry van Tiel, noemde de bouw van het sportcentrum in zijn presentatie een reden dat er Ermelo straks geld te kort komt maar dat de sport zelf te weinig bijdraagt aan haar eigen activiteiten ook. Erikken we met elkaar een lokaal museum in standhouden? Kan het minder? Er gaat een ton af. De wegen en het groen krijgen het ook voor de kiezen, vanaf 2025 wordt 10% minder uitgegeven aan onderhoud en beheer. Die stap hadden we al eens eerder, en dat leverde best slecht onderhouden fietspaden op…

Rest dus dat Hans de Haan als voorzitter van Het Pakhuis naar het Huis van Ermelo moet om te zorgen dat zijn Pakhuis niet het uithangbord van deze bezuinigingsronde wordt. Hans (ex-wethouder immers) weet hoe de hazen lopen en moet zijn formatie gaan redden, het zal hem ook opgevallen zijn dat er over Welzijn Ermelo niets gezegd wordt, toch ook een plek om wat geld weg te halen.

De recreatieondernemers zullen des duivels zijn dat de Toeristenbelasting omhoog gaat. Zij vinden dat die 8 ton de begroting niet gaat redden en zullen zeggen dat “het de toeristenindustrie van Ermelo schaadt”. Voor hen wel een mooi moment om de Toeristenbelasting zichtbaar op de rekening te zetten, en niet zoals nu, in de prijs verpakt. Het rumoer is begrijpelijk, doen ze dat werkelijk dan kan de Toeristenbelasting eindeloos stijgen want de Gemeente zal zeggen: “het zijn belastingen, die betalen ze toch wel”. Is zo, de vakantieganger zal zich door die paar euro niet laten belemmeren maar de recreatiesector denkt daar heel anders over.

In een dorp als Ermelo kan je weinig kanten op met je verdienopties: parkeren moet gratis blijven zegt het College en sluit dat uit. Dus heb je Onroerendgoedbelasting (OZB), Welzijn, Sport, Cultuur en de ambtelijke organisatie om op te sturen. In de voorstellen van het College kom je ze allemaal tegen, behalve de OZB want die is al hoog zat.

Kortom, de belangen zijn geformuleerd, de uitkomsten eigenlijk ook en de schade is fors. Op 7 juni volgt de eerste ronde in de Gemeenteraad.

De presentatie is terug te kijken, klik hier.