De gemeente presteerde het een paar maanden geleden om een geheel zwart gelakt document te leveren aan Stichting DOEH. Zij hadden een WOO-verzoek gedaan over besluiten rondom Tomassen Duck-To.
DOEH tekende bezwaar aan, de bezwarencommissie geeft hen gelijk.
Een menin heeft deonafhankelijke bezwarencommissie ook: “Het is van belang dat de adviezen die ten grondslag liggen aan bestuurlijke besluiten in beginsel openbaar zijn. Op die manier is immers te herleiden hoe het bestuur tot besluitvorming is gekomen en dat is waar de Woo ook voor is bedoeld.”
De ambtelijke organisatie concludeert vervolgens: “Wij adviseren uw college om het advies van de commissie over te nemen. Het advies van de commissie is zorgvuldig tot stand gekomen en bevat geen fouten of gebreken.”
Het zegt nogal wat, dit is een korte terechtwijzing. Als iemand met de WOO in de hand om opheldering vraagt moet je die openheid geven. De overheid staat ten dienste van de inwoners en niet andersom. Het is opvallend dat de ambtelijke organisatie destijds niet wakker was en dat ze concludeerden dat totaal zwart gelakte pagina’s opgestuurd konden worden. Waarom begreep men niet dat dit herrie zou veroorzaken?
Wethouder Hamstra werkt aan een faciliterende gemeente. Als dit besluit een van de eerste stappen daarin is scheelt het voortaan in de frustratie en het werk dat aan een bezwaar kleeft. In het betalen van dwangsommen zal het eveneens doorwerken, ook dit bezwaarschrift is te laat behandeld. Het collegevoorstel is gedateerd op 26 april 2024, vanaf 23 april zijn dagelijks dwangsommen verbeurd. Het collegebesluit is via een op 16 mei gedateerde brief aan Stichting DOEH gestuurd.
Resultaat? “Voorgesteld wordt alle definitieve versies die tot besluitvorming hebben geleid, alsnog volledig openbaar te maken, met uitzondering van persoonsgegevens.”
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.