Regelmatige passanten zien de hei vergrassen. Vanaf de Flevoweg is het een gele zee en op die afstand zie je de boompjes niet eens. Waarom planmatig onderhoud op die hei de afgelopen jaren niet gedaan is laat de wethouder uitzoeken. Feit is dat er nu een begrazingsplan ligt dat het probeert te regelen.
Men plagde het af, of stak de brand erin, en de afgelopen jaren deed men niks. Als woest cultuurlandschap kan heide niet zonder drastische ingrepen. Zonder wordt het overwoekerd en stikstof helpt ook niet.
Nu heeft de gemeente eindelijk een plan. De bestaande geiten blijven want zij eten boompjes en zijn doelmatig. De koeien doen hun deel en maar liefst 500 schapen extra gaan het gras en het pijpestrootje te lijf. Binnenkort krijgt de Raad het verzoek om er budget voor vrij te geven.
Het plan is opgesteld door de eigenaar van de geiten, van de koeien en door een schapenhouder. Die deed er wat langer over omdat ook zijn kudde ten onder ging aan de blauwtong. Het idee is om met rasters de kudden op steeds andere plekken in te zetten zodat het hele Houtdorper- en Speulderveld aandacht krijgt.
Met een begrazingsplan als dit kan het zijn dat het gebied behouden wordt en vergrassing en bebossing wordt tegengegaan maar of het genoeg is? Plaggen en afbranden was altijd een goed idee en ondanks dat we niet terug moeten naar vroeger, er waren redenen om het zo te doen.
Heide is een ingewikkeld cultuurlandschap, gericht op het basale in stand houden van een leefomgeving. Armoe troef was het. Plaggen gingen op daken, schapen, niet de meest luxe huisdieren, graasden de kale grond af en boden vlees, warmte en kleding. De heide voer er wel bij. Nu is het natuur en draait het om de geelgors, de slang, de hazelworm, en de wandelaar. Dan is branden onhandig maar of het 500 schapen lukt om de graszee in te tomen?
In de plannen zien we dat de schapen ‘s nachts in nachtkralen gehuisvest worden, buiten het bereik van de wolf. Er wordt ook gedacht over honden maar dat is toekomst. Een ezel erbij is vriendelijker voor wandelaars en doet het op allerlei plekken in de wereld ook goed als kuddebeschermer. Die komt in de plannen niet voor.
Een wandelaar gaat van deze nieuwe initiatieven zeker iets merken want de ongerepte toegang tot het gebied wordt straks beperkt door rasters en kuddes. Het levert hen echter ook wat op. De hei blijft hei.
De nieuwe kudde wordt straks ingehuurd via aanbesteding. In het nieuws waren onlangs berichten dat de normbedragen niet voldoende zijn om een kudde te houden. Of de geprognosticeerde 121.000 in de praktijk, samen met de opdracht om het goede bedrag te betalen voor goede diensten, voldoende is zal de aanbesteding uitwijzen.
Vijfhonderd schapen brengen meer leven op het Houtdorperveld en dat is mooi. Over geiten zijn we enthousiast. Op TikTok en Insta zie je filmpjes over wat zo’n kudde kan opruimen in een paar dagen. Niet normaal!
In de begindagen van deze krant schreven we, toen ook enthousiast, een artikel over de landgeiten op het Houtdorperveld. Je kunt het hier teruglezen.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.