CDA op bezoek: Speuld is heel oké”

Onder de overkapping van ‘t Speuldje schuiven de CDA’ers aan, op bezoek in Speuld. Zeker tien inwoners druppelen aan het einde van de middag binnen voor een ontmoeting. Met een biertje of een cola’tje, en later nasi of bami geserveerd door het team van de leukste snackbar van Gelderland. IJsje toe. CDA Ermelo gaat de buurt in. 

Speuld had het druk vanavond want gebeurt er doorgaans niet zoveel, vandaag hield ook de buurtvereniging haar ledenvergadering in De Speulderbrink en zat de commissie Gebiedsvisie met meer dan honderd buurtgenoten in de Ontspanningszaal in Staverden. Daarover elders meer.  

Het is oké in Speuld

Bij de Gebiedsvisie zei iemand dat ze wel graag een glasbak wil in Speuld, de gesprekspartners van het CDA hadden het vooral over sluipverkeer. De nieuw aangelegde weg heeft niets bijgedragen aan de veiligheid of de rust, drempels zijn akelig als aanhangers er overheen klappen, de snelheid gaat er niet omlaag van en busjes doorgaand verkeer zijn er meer dan ooit. Om de drempels te vermijden wordt de route tegenwoordig verlegd naar de Buurtweg en de Koningsweg met als resultaat dat het tussen 6 en 9 en einde middag op veel meer plekken druk is dan eerder. 

De weg is niet oké 

Echt blij zijn ze niet met het resultaat en gehoord voelen ze zich ook niet. Er was wel bewonersinspraak maar het ging toch volgens het al bestaande plan, een euvel waarover je vaker hoort bij bewonersinspraak. “Slalommen is veel beter, het haalt de snelheid eruit en er wordt niet steeds geremd en opgetrokken. De lading van de aanhanger stuitert dan ook niet” was een gehoorde mening. 

Het CDA gaat dit meenemen in de behandeling van het verkeersplan dit najaar maar raadt aan mee te doen met de besluitvorming via inspraak. 

Woningbouw

Woningbouw leeft niet echt. Het plan van Van De Kolk staat stevig in de ijskast en iedereen heeft een dak boven het hoofd. Hoe dat later moet met de nu nog jonge kinderen is ver weg. Zo te horen is men wel blij met de nieuwbouw van een paar jaar geleden waar ook buurtgenoten in zijn getrokken maar verder is woningbouw aan de Speulderkant van het bos in deze groep niet zo’n issue. 

Dingen die je mist

De glasbak die in Staverden genoemd werd is zo’n typisch item dat in buurtschappen tekort komt. Speeltoestellen kwamen zo ook aan de orde. Het moet natuurlijk goed geregeld zijn maar dat is niet zo. Er zijn veel kinderen en het veldje dat er nu voor gebruikt wordt ligt een endje verderop, de spullen zijn oud en niemand van de aanwezigen vindt het er fijn. Bij de school zou beter zijn en vernieuwing van de toestellen eveneens. 

Regelen we zelf!

‘t Speuldje zou graag willen uitbreiden. Vooral in de winter moeten ze vanwege plaatsgebrek mensen teleurstellen. Uitbouw naar achteren zou een uitkomst zijn maar de gemeente schijnt er nog niet warm voor te lopen. Het is niet alleen de omzet die het hem doet, meer plek betekent ook meer sociale mogelijkheden in een buurtschap waar verder geen voorzieningen zijn. 

Tijdens andere onderwerpen hoor je dat Speuld zichzelf wel redt. Niemand weet wie de wijkagent is, handhaving zie je er niet echt, dat regelen ze zelf. Af en toe merken ze wel dat de gemeente stempels zet. De vernieuwde aandacht voor de vergunning van het buurtfeest wordt dan ook gevoeld. “Het ging altijd maar zo” zegt Nero de Boer, raadslid. Hij krijgt als antwoord: “Als het maar gewoon door kan gaan zoals altijd”. 

Positief veert men op als Speuld Plus ter sprake komt. Buurtvereniging Speuld en Omstreken organiseert met ondersteuning van Welzijn Ermelo “Speuld Plus”, een activiteit voor oudere buurtbewoners die goed ligt. “Soms zitten er wel 30!” om vervolgens het gesprek te verleggen naar de school die met een dikke 60 leerlingen ruim boven het minimum van 28 zit, al wordt wel vastgesteld dat er meer kinderen van buitenaf komen omdat de groepen klein zijn en er meer aandacht is. Ook in het onderwijs is Speuld een dorpje van zichzelf dat wordt gekoesterd. 


Einde bezoek. Nero de Boer, Cor Louwerse en Jander de Blauw hebben goede kennissen opgedaan. Ontspannen een drankje en een hapje eten met elkaar, de sfeer die Isabel en het team van ’t Speuldje achteloos neerzetten, zo’n bezoekje werkt. 

Cor en Jander gaan terug over de Drieërberg, Nero en ik naar de Ontmoetingszaal in Staverden voor een blik op en een kijkje in het proces van hoe de buurtschappen aan deze kant van de gemeente zelf de regie nemen bij het formuleren van een gebiedsvisie. “De wethouder moet nog maar even wegblijven”. Zelf doen.