Hondenschool Kim vestigde zich in 2020 op een landje aan de Harderwijkerweg, zette er een hekwerk om en plaatste een stacaravan. Dat mocht niet want de bestemming is paardenbak en dat is wat anders dan een hondenschool.
Kim kreeg een tijdelijke omgevingsvergunning maar na klachten werd die niet verlengd en zo had ze in augustus 2023 weg moeten zijn. Dat was ze niet en het kan maar zo zijn dat dezelfde klager weer aan de bel trok, de gemeente opzadelend met handhavingsplicht.
Hondenschool Kim moet nu per 1 april verdwenen zijn, anders volgen dwangsommen tot een maximaal bedrag van € 2.500. Zoals dat gaat met handhaving, ook na betaling moet ze weg. De gemeente wil best meehelpen en zich coulant opstellen maar de grens van die coulance is vastgesteld op 1 april 2024.
Kim naar Dindoa
Er is een alternatief. Dindoa wil een deel van haar terrein wel door Hondenschool Kim laten gebruiken, bij elkaar zo’n 4.200 meter. Gemeente, de Hondenschool, Dindoa en de buurt gingen in overleg met als eindresultaat dat niemand bezwaar heeft en er een plan ligt om het voor 10 jaar te vergunnen. De vergunning is inmiddels aangevraagd.
Eén puntje was echter aan de aandacht ontsnapt: de gemeente geeft het terrein in erfpacht uit aan Dindoa en volgens het Didam-arrest moet er een redelijke vergoeding betaald worden als een derde partij van die grond gebruik maakt (zoiets speelt nu ook rondom die enorme reclamemast langs de A1 bij Apeldoorn).
Hondenschool Kim was met deze move niet blij. Het gebruik is getaxeerd op 7.200 euro per jaar en dat kan ze naar eigen zeggen niet opbrengen, ondanks dat de gemeente toezegt dit bedrag pas vanaf 1 januari 2029 in rekening te brengen.
“Probleemhonden en -baasjes”
De Hondenschool vervult naar eigen zeggen een maatschappelijke rol: het opvoeden van probleemhonden. Na vestiging op het Dindoa-terrein, is één van haar argumenten, valt de Hondenschool ook nog onder de sportbestemming.
De gemeente argumenteert dat andere hondenscholen op commerciële basis ook honden opvoeden en daar een hoger bedrag voor vragen zodat het wel uit kan. Van sport is hier geen sprake. De enig toegestane activiteit op het Dindoa-terrein is de korfbalsport, iedere andere bezigheid moet gemeld en beoordeeld worden.
Hondenschool Kim doet meer dan alleen probleemhonden, ze geeft puppycursussen en standaard opvoedcursussen. Ermelo ziet het niet als een publieke taak om honden op te voeden en wil er ook niet indirect aan mee betalen. “Het bezit van een hond is geen eerste levensbehoefte, als mensen een cursus nodig hebben maar zich dat niet kunnen veroorloven, moeten er keuzes worden gemaakt.”
De gemeente erkent dat het Didam-arrest te laat in de besluitvorming is meegenomen maar meent zich er wel aan te moeten houden.
Selectieprocedure overgeslagen
Ander puntje is dat de gemeente het voornemen om in erfpacht gegeven grond met een derde partij te delen had moeten publiceren, zoiets mag niet 1 op 1 geregeld worden. Stel dat anderen ook belangstelling hebben om die grond te gebruiken, dan was er een selectieprocedure nodig geweest. “Slechts als bij voorbaat objectief vaststaat dat er maar één serieuze gegadigde is, dan moet dat vooraf gepubliceerd worden en kan vervolgens worden afgezien van een selectieprocedure”.
De gemeente vraagt zich af of Dindoa een ander op haar grond wil dan Hondenschool Kim maar ze onderkent de mogelijkheid dat een potentiële belanghebbende opstaat die hier niet van wist en in kort geding gaat eisen dat er een selectieprocedure gedraaid wordt.
Hondenschool Kim kan in elk geval kiezen. Verhuizen naar en vanaf 2029 betalen voor het Dindoa-terrein maar wel per april weg van de Harderwijkerweg is een optie. Als de keuze anders uitvalt vindt de gemeente dat niet haar probleem.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.