Scherven van Geluk op tournee door de Stationsstraat

Hoe een projectje zo uit de hand kan lopen! Maar misschien had Robbert van der Horst het allemaal wel gepland toen hij bedacht iets te willen doen met de archeologische vondsten bij de Branderskamp: Ermelo bleek in de Middeleeuwen een pottenbakkersindustrie gehad te hebben.

“Hoe deed men dat, kunnen we dat ook en is het veel werk?” Dat laatste was het zeker, de oven die Robbert met vrijwilligers bouwde werd uiteindelijk een dikke meter in doorsnee en tijdens het oogstfeest vlamde het vuur de schoorsteen uit. De oven werd vaak gestookt, er zijn honderden potjes in gebakken.

Heel veel van die potjes staan nu in Museum Het Pakhuis, in het Huis van Ermelo en in kleine vitrines verspreid over de Stationsstraat, kleine venstertjes op de geschiedenis aangebracht op winkelruiten van zeker twintig panden.

De opening van de tentoonstelling die het eind van het project inluidt begon in het Huis van Ermelo en met een wandeling langs de vitrines in de Stationsstraat belandde men in Museum Het Pakhuis waar wethouder Weidema de eindtentoonstelling van het project voor geopend verklaarde.

Bijzonder hoeveel plezier Ermelo gehad heeft aan dat project, er zijn zoveel mensen bereikt en enthousiast gemaakt. Even opmerkelijk is het niet aflatende enthousiasme en de precisie waarmee Van Der Horst het project gestuurd heeft. Voor de eindtentoonstelling heeft hij in zijn werkplaats al die tentoonstellingskastjes gemaakt. Afgelopen maandag en dinsdag heeft hij die, samen met zijn zoon, aangebracht op de winkelruiten: een sticker, een vitrine en een sticker met uitleg. Het blijft allemaal tot 25 maart staan.