Het zoemde de ochtend na de Raadsvergadering door de appgroepen van het supermarktpersoneel: “We gaan open op zondag!”. De gemeenteraad heeft er geen bezwaar tegen, het college liet de beslissing aan de Raad. Het resultaat van vier maanden vergaderen is dat de boel opent op zondag 26 maart, van 12 tot zes.
Gedurende de komende weken wordt het besluit geformaliseerd en nadat de gemeente het op de publicatielijst gezet heeft zal opening ook werkelijk het geval zijn, dan hoef je niet meer naar Harderwijk of Zeewolde maar kan je je tijd weer wat meer inrichten zoals jij dat wil.
Een vriend appte de volgende morgen: “Yo, het is dus nu definitief? Supermarkten open op zondag? Per direct?” En even later: “Maar wellicht dat er nog een plasje over moest, of nog mogelijkheden tot bezwaar oid. Nou mooi, afgelopen met die onzin dat anderen vinden dat jij dicht moet om hun idealen”
Precies wat Rene Arts van Progressief Ermelo zei in de raadsvergadering: “Als politiek moet je niet bepalen wat mensen fijn vinden of niet”.
Niet alle winkels
Tijdens de discussie werden de ondernemers in de winkelstraat regelmatig ingezet om het voorstel al dan niet te betwisten. Voor ondernemers in de de Stationsstraat was het geen vraag, niemand heeft zin om open te gaan op zondag en dat bleek ook uit het onderzoek dat door Rob Onderweegs (PE) gehouden is. Die heldere respons maakte het voor de initiatiefnemers weer makkelijker om rekening te houden met de gevoelens van tegenstanders: “Alleen de supermarkten en Hendriks, en vanaf twaalf uur”. Rond die tijd zijn de kerken uit en zit iedereen weer aan de koffie. Zelfs aan visuele hinder was gedacht.
Tegenstanders gebruikten deze geste vervolgens als een trap door: “Omdat je de andere ondernemers niet meeneemt zorg je voor ongelijkheid” maar voor retail-ondernemers in de Stationsstraat is het niet belangrijk. Horeca die open wil is open, sportscholen zijn open, een patatje kan je verkopen. Winkels zijn op vrijdagkoopavond ook niet allemaal open en op maandag juist dicht, weer anderen zijn op maandag wél open. Iedereen maakt de keuze die het best bij de winkel past. Als dat maar kan is het voor de meesten prima.
Veranderingen, stap voor stap
De vorige confessioneel/seculiere veldslag was in de Raadsperiode van 2010-2014, ook toen met een seculiere (= niet christelijke) meerderheid in de Raad. Destijds wilden VVD en PE graag meeregeren en zij lieten zich daartoe door CU en CDA in het pak naaien om niet met anti-confessionele voorstellen te komen (spreuk in Raadszaal, vloekverbod, ambtsgebed, winkelopening zondag). Bart van der Knaap, geen lid van het college en destijds raadslid voor Gemeentebelang, diende vervolgens een amendement in om met het Ambtsgebed te stoppen. Dat amendement werd, dualisme ten top, door de meerderheid van de Raad aangenomen en tot op de dag van vandaag is het gebed vervangen door een moment van stilte.
Tijdens de Raadsperiode 2018-2022, u weet wel, die formatie waarin het CDA buitenspel gezet werd, was vanaf het begin duidelijk dat er geen discussies zouden komen over zondagsrust of -heiliging. Leo van der Velden (SGP) memoreerde dat nog in zijn bijdrage afgelopen donderdag: “Met mij valt daarover niet te onderhandelen en toen we het college vormden heb ik dat ook vooraf gezegd”.
Veranderingen hebben tijd nodig, ook in Ermelo verandert cultuur stap voor stap. Beetje wiebelend, want wie heeft over vier jaar die ene verschilmakende zetel in het mandje? Na 26 maart zullen we zien of het dorp onherstelbaar veranderd is of dat niemand er iets van merkt.
Meer lezen? Lees het liveblog over hoe de beslissing tot stand kwam, en voor de rest.kan je hier klikken.
Afbeelding: facebookgroep Supermarkten Open op Zondag