Verborgen Leed, campagne tegen ouderenmishandeling

Ongeveer 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas van de oudere. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats. Dit schrijft de gemeente op de website ermelo.nl/verborgen-leed die ze op de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling presenteert. De campagne Verborgen Leed wordt samen met vijf Veluwse gemeenten gehouden.

Als je mishandeld wordt door een bekende is dat zo makkelijk niet te vertellen, veel ouderen hebben daar moeite mee en ondertussen gaat de ellende maar door. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken en dat het beter herkend wordt door de buitenwereld. Bovendien geeft de gemeente aandacht om financiële uitbuiting of ontspoorde mantelzorg te voorkomen.

Wethouder Sarath Hamstra overhandigde het campagnemateriaal aan ouderenadviseur Lisanne van den Hee, praktijkondersteuner huisartsen Hannie Olthuis en Annelies Plas, aandachtsfunctionaris (ouderen)mishandeling Sociaal Team Ermelo. Hamstra: “Voor veel mensen voelt ouderenmishandeling iets dat ver afligt van hun eigen omgeving. Helaas komt huiselijk geweld of mishandeling vaker voor dan we denken. Misschien wel bij de buren waar je altijd goed contact mee hebt. Dat maakt deze campagne zo noodzakelijk.”