Ermeloërs in De Telegraaf

Zondag om 21.44u, een whatsappje plus screenshot. Heimen van Diest in De Telegraaf, met een foto!

Het draait om de afservering van vrijwillige voorzitters van de stembureaus, waar we eerder over schreven.

De redactie van De Telegraaf is regionaal lekker bezig, pikte het nieuws op, vond er het hare van en maakte vorige week een interview met Heimen van Diest en Hans van Zetten, sportjournalist en turn-commentator die samen met Heimen en veel anderen voorzitter was van een stembureau..

“Te ingewikkeld”

Beiden kregen, samen met de andere voorzitters, van de gemeente te laat het bericht dat ze niet meer gevraagd worden voor het voorzitterschap en dat ambtenaren het voortaan doen. “Het wordt te ingewikkeld” had de burgemeester gezegd. Die boodschap viel niet in goede aarde.

Aan de journalist van De Telegraaf wilde Heimen zijn verhaal wel vertellen. Hij acht zichzelf zeker niet minder van niveau dan een ambtenaar en bovendien: “in het ‘oude’ systeem kregen deze vrijwilligers een kleine vergoeding”.

“In het ‘nieuwe’ systeem worden ambtenaren betaald voor dit werk, ook voor de cursus die ze moeten volgen. Veel te duur, en ze hebben het al druk zat, dan ga je hen toch niet uit hun werk halen voor zo’n klusje als dit?”

Voor degenen die hem niet kennen, Van Diest is ooit raadslid geweest voor het CDA. Als trouw CDA-supporter stond er de afgelopen twintig jaar bij hen in de tuin langs de weg altijd een prominent verkiezingsbord.

Kritisch volgt hij de lokale politiek en hij is ook niet benauwd voor een zorgvuldig geformuleerde mening: “Ik heb weinig fiducie in ambtenaren als leidinggevende”.

Van Diest voelt zich gediskwalificeerd door het gemeentehuis vanwege een niet in de openbaarheid genomen maatregel die hem, en anderen, uit de rol van voorzitter zet.

De pijn zit echter dieper: “Democratie is een zaak van het volk, niet van de overheid”.

De bijeenkomst met de burgemeester over dit onderwerp was dan ook redelijk turbulent. Hij begrijpt niet dat de gemeente dit niet snapt. De gemeente begrijpt de ophef kennelijk niet.

Van Diest en van Zetten wel, ze hebben bedankt.

Druk Whatsapp-verkeer

De Telegraaf dook erop. Het artikel werd zondag gepubliceerd en het ruist door het dorp. De whatsappjes vliegen je om de oren, telefoontjes, gesprekken over ‘het’ bestuur en de ouderwetsigheid ervan. “De burgemeester zit er net en nu gebeurt dit al. Waar is zijn kritisch vermogen?”

“Oké, dat je een foute beslissing neemt is jammer maar geef het toe en schuif het niet op de lange baan met je later evalueren om het vervolgens weg te laten glijden”.

De reacties zijn heftig en dit gaat dan nog over een besluit van niks. Het vertrouwen in het bestuur blijkt niet groot.

Ondanks waarschuwingen (achteraf, want niemand wist ervan), er is er niet goed gesondeerd. De zorg die geuit werd de afgelopen weken is niet opgepakt. Het Huis van Ermelo wilde geen idee hebben. “Ze gaan zoveel spijt krijgen op het gemeentehuis”.

Vakantietijd

Daar heerst stilte, de gemeente heeft buiten de waard gerekend. Veel mensen wisten wél dat dit interview ging komen, en inmiddels is ook Radio1 bijgeschakeld.

EénVandaag belt het gemeentehuis en kreeg van een voorlichter te horen dat ze niemand kon bereiken en dat de vragen graag per email ingeleverd konden worden. “Ja doei”, dacht de journalist, “ik ga wel elders zoeken”.

Rellen als deze zijn kortdurend. Heimen’s ‘moment of fame’ duurt tot vandaag. Het punt dat zowel hij als Hans van Zetten maken is dat er niets mis was met de manier waarop het werkte en dat verkiezingen niet een zaak zijn van de overheid maar van de bevolking.

De landelijke journalistiek ging er volop in mee: “De VNG zegt dat dit nergens gebeurt”. Het is aan de Ermelose politiek om meer te doen dan alleen vragen te stellen.

Foto ANP


Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.